Sider

tirsdag 13. september 2011

Medievaner blant ungdom


I dag er media en ting som inngår i så og si alles liv. Enten ved hjelp av mobil, pc, tv, radio eller lesning av aviser.  Du kommer rett og slett ikke utenom det. For mange, både voksne og ungdom er det viktig å holde seg oppdatert om hva som skjer rundt om i verden og rundt om i deres vennekretser. Denne oppdateringen foregår gjerne gjennom tv, nettversjoner av aviser eller sosiale medier på nettet. En stor andel av folket har allerede fått erfare at dagens ungdom bruker medier som Internett og mobiltelefon mye. Ifølge forskning.no, var det i 2010 92% av befolkningen som hadde tilgang til Internett hjemme, og 98% som hadde mobiltelefon, mot 

Hva bruker vi mediene til? 
Hva slags programmer bruker vi? 
Og hvor mye påvirker medievanene livene våre?


Bildet er tatt av Julie

Medier er så mangt, det kan være alt fra mobilen som vekker deg, avisen du leser når du spiser frokost, radioen du hører på i bilen på vei til skolen, til pc'n man bruker for å få gjort skolearbeid. Medier er overalt rundt oss, og i dagens samfunn er det nærmest en del av hverdagen for de fleste. Men hva bruker vi egentlig mediene til? 
I dag leser en stor andel av ungdommen aviser på nettet fordi de er opptatt av å holde seg oppdatert i hverdagen, denne avislesningen foregår gjerne med dataen logget inn på en eller annen form for et sosialt medie som feks twitter eller facebook og med musikk fra tjenester som spotify eller Wimp på det ene øret. avisene som ungdom leser varierer mye, det samme gjør programmene man bruker.

I en undersøkelse vi hadde i MIK1 ved Kongsberg vgs, kom det frem at det var hele 96% av alle elevene brukte internett hverdag, mens en stor andel også leser aviser daglig. Denne undersøkelsen viste også at det var flest som leste lokalavisa og Vg. Tiltross for dette, så tror jeg at det som sjokkerte meg mest var at vi sender så lite sms, hele 48% sier at de sender mellom 0 og 5 meldinger om dagen. Jeg tror at noe av grunnen til dette er at det ofte er lettere å få tak i noen over chatten på Facebook,siden de fleste bruker den daglig, enn det er å få tak i noen via en sms, som det kanskje tar mange timer før man oppdager at man har fått. 



Statistikken er hentet fra Ssb



I dag påvirker medievanene våre oss ikke så mye, men det er mange voksne mener at barna deres, eller i dette tilfelle ungdommen, tilbringer for mye tid foran tv'en hver dag. Det er nok endel av oss som har på TVen mens de bruker PCen eller mobilen til å surfe på Internett, men dette gjelder da langt i fra alle. Tv-forbruket til de fleste unge har gått ned, samtidig som det stadig er flere og flere som bruker Internett. I følge statistikker fra ssb ( Staistisk sentral byrå), var det i 2009 flest menn som brukte Internett, og blant ungdom mellom 16-24 år var det nesten 90% av alle som brukte Internett daglig. Jeg personlig vil si at det går med en liten tid til å se på TV hverdag, men jeg har selv merket utviklingen som har skjedd de siste årene. Før var det mer vanlig at man så på tv, og ringte til hverandre for å avtale om den andre kunne finne på noe. Dette skjedde ofte dagevis i forveien, mens i dag kan man lett få tak i hverandre enten over en kjapp Sms til naboen for å spørre om han eller hun er hjemme, eller ved hjelp av forskjellige chat-programmer. Det sistnevnte er nok det som blir mest brukt.


Så, jeg kan konkludere med at mediebruken de siste årene har forandret seg. Både på en  positiv og negativ måte, positivt fordi vi har blitt mer tekonolgiske, og holder oss oppdaterte med  hva som skjer i livet til venner som bor langt borte gjennom sosiale medier, samtidig som vi får med oss flere nyheter gjennom forskjellige nettaviser. Noe negativt med denne teknologiske utviklingen kan være det at stadig flere og flere blir nærmest avhengige av dataspill, og at det kan virke som om TVen er på vei ut, ihvertfall i følge undersøkelsen vi gjorde i 1MIK. Samtidig så er all denne Internettbruken, en kilde til at stadig færre velger å kjøpe papirutgavene av forskjellige aviser. Dette rett og slett fordi det er lettere å få tak i på nettet,  samtidig som dette kan få konsekvenser for den gode gamle papiravisa som vi har vokst opp med. 



Er denne teknologiske utviklingen som har skjedd/ holder på å skje bra for oss?
Tror du de sosiale mediene kommer til å forsvinne noen gang? og isåfall når?

Katrine