Sider

mandag 31. oktober 2011

Nyhetsanalyse

Analyse av Dagsrevyen og Tv2- nyhetene Onsdag 19.Oktober.2011.

Vi har analysert Dagsrevyen, som sendes på NRK, og Tv2-nyhetene. Da vi først så på de, så var det første jeg la merke til, var at det er en lengdeforskjell på sendingene. Sendingen til NRK varer lengre, Og har med et bredere spekter på de nyhetene de har med. Det er både nasjonale og internasjonale nyheter med i begge sendingene. Det er litt forskjellige særpreg på de to sendingene, og de to har begge forskjellige ting som sine hovedområder, og det er disse to sendingene jeg skal se litt nærmere på nå.

Dagsrevyen, som blir sendt på NRK, har en lengre sending enn Tv2-nyhetene. Sakene til dagsrevyen omfatter også flere steder rundt om i landet, noe som gjør at sendingen blir mer aktuelle for seerne. I forhold til tv2-nyhetene, så går Dagsrevyen mer i dybden på nyhetene sine. Vi kan finne eksempler på dette i sendingene, for eksempel så er et godt eksempel på dette at Dagsrevyen får fagpersoner til å komme til studioet for å gi en uttalelse om den aktuelle saken. I motsetning til dagsrevyen, så har Tv2-nyhetene kortere og mer presise saker som gjerne inneholder relevant informasjon om en sak, men som ikke går noe dypere inn på punktene.

De største likhetene og ulikhetene mellom de to nyhetens kanalene er at Dagsrevyen har 15minutter lengre sendetid, enn Tv2-nyhetene. Dette kan også være en av grunnene til at dagsrevyen har tid til å gå dypere inn i sine saker, få en fagperson til å komme til studio, og de har også med en kultur-del som Tv2-nyhetene mangler.Tv2-nyhetene derimot, går mer rett på sak på de nyhetene de har med i sendingen sin.
En av grunnene til at de gjør dette, kan være at de har kortere sendetid enn Dagsrevyen eller at de velger å satse mer på å gå litt dypere inn på saker som omhandler kriminalitet. Dette mønsteret med at de går inn på saker som omhandler kriminalitet er en ting som gjentar seg, og man kan dermed finne ut at kriminalitet er emneområdet til tv2. Emneområdet til NRK derimot er litt uklart, siden det ikke er en mengde av saker som skiller seg ut, men jeg vil si at økonomi og politikk er emneområdene til NRK fordi det er disse emnene det er flest av.

Noen av de største ulikhetene mellom de to nyhetssendingene er at Tv2 bruker sterkere bilder, og har en innledning på nyhetssendingen hvor de ramser opp hovedsakene og deretter setter disse hovedsakene først og sist i sendingen. NRK derimot bruker sine hovedsaker som ble nevnt i innledningen litt mer spredt rundt om i sendingen, slik at de får en litt større sak i midten av sendingen, samt de to på henholdsvis begynnelsen og slutten av sendingen. En annen ting som skiller seg veldig ut er at Tv2 har mer "gladsaker" innimellom i sendingen sin, ved at de heller velger å bruke litt tid på "glade" ting som har skjedd istedet for å bare fokusere på foreksempel det forferdelige rundt krig og terror. Jeg tror at denne måten er med på å gjøre det litt lettere å ta innover seg de nyhetene man hører som kanskje kan ryste oss som mennesker, fordi det viser at det også kan skje bra ting her i verden.



Alt i alt så har de to kanalene veldig forskjellige nyhetssendinger, men de har mange av de samme nyhetene med. Jeg mener at dagens nyhetssendinger er preget av infotainment( nyheter som er en blanding av underholdning og informasjon) og jeg synes da at dette gjelder tv2-nyhetene mest. Noe av grunnen til dette er at de på slutten av sendingen sin hadde med en nyhet om at en blåhval hadde overrasket turister, noe som egentlig er en nyhet med forholdsvis liten aktualitet siden den ikke angår så mange. Uten om den ene nyheten/ underholdningen på slutten av sendingen til tv2-nyhetene så vil jeg si at nyhetene ikke er preget av så mye infotainment, men tiden har jo også forandret seg og dermed må man vel kanskje forvente at ting forandrer seg litt?


2 kommentarer:

  1. En meget godt analyse. Du viser at du kan observere og reflektere her. Bruk hypertekst med lenker til aktuelle nettsteder. Et godt utgangspunkt for videre analyse i faget.

    SvarSlett
  2. Tusen takk for positiv tilbakemelding :)

    SvarSlett